Experternas 7 bästa tips inför högskoleprovet

AdobeStock_206335193.jpeg
 
 

Ska du eller funderar du på att skriva högskoleprovet? Här kommer 7 bra tips som kan hjälpa dig till ett toppresultat.

Många tror att högskoleprovet är ett slags intelligenstest där bara de allra smartaste kan lyckas. Så är dock inte fallet. Kunskap, teknik och motivation är betydligt viktigare för ditt resultat än medfödd förmåga.

En del tänker att de är så långt efter inom matematik eller ordkunskap att de aldrig kommer kunna få ett bra resultat på högskoleprovet. Även detta är fel: man kan på kort tid förbättra sina kunskaper inom matematik och snabbt utöka sitt ordförråd, med rätt tekniker.

AdobeStock_249344054.jpeg

Faktum är att det är vetenskapligt belagt att alla kan förbättra sina chanser till ett bra resultat på högskoleprovet med rätt förberedelser. Runt 60% av de som gör högskoleprovet mer än en gång förbättrar sitt resultat och 75% av de som skriver 2,0 har gjort högskoleprovet tidigare.

Lukas Holmegaard har skrivit 2,0 på högskoleprovet (högsta resultat) och har tillsammans med brodern Nils författat boken Den kompletta guiden till Högskoleprovet. Här är deras 7 bästa tips till dig som ska skriva högskoleprovet.

1.       Innan du sätter igång är det bra att veta vad du vill uppnå. Har du en specifik utbildning du vill komma in på? Ett drömyrke? Ett långsiktigt mål hjälper dig att hålla motivationen uppe.

2.       Sikta inte på ett visst resultat utan på att avsätta tillräckligt med tid och resurser till förberedelser. Om du följer din plan, avsätter tid och studerar systematiskt är du en vinnare oavsett hur det går på själva provet.

3.       Gör gamla högskoleprov och kartlägg styrkor och svagheter. Alla prov sedan år 2000 finns att tillgå gratis här på Högskoleporten. Gör provet på tid så att du får en känsla för det riktiga provet. När du jämför dina svar med facit får du svart på vitt vad du behöver förbättra.

AdobeStock_229621874.jpeg

4.       Fyll dina kunskapsluckor och lägg in extra energi på de områden där du ligger längst efter. Använd utbildningsmaterial som är specialutvecklat för högskoleprovet. Du måste inte gå igenom alla matteböcker från gymnasiet utan det räcker att besitta vissa baskunskaper. När det gäller ord så ska man inte bara plugga slumpvis utvalda ord på måfå, utan lära sig vanligt förekommande för- och efterled som hjälper en att förstå många andra ord väldigt fort.

5.       Lär dig rätt tekniker: genom att känna till beprövade metoder för att ta sig an de olika uppgifterna kan du förbättra dina chanser att svara rätt.

6.       Ta reda på alla praktiska detaljer kring provdagen så att du helt kan fokusera på provet utan stressmoment. Ta reda på hur du tar dig till platsen för provet, var där tidigt, ha med dig allt material, ditt ID-kort och gärna lite kaffe och något litet att äta i pauserna.

7.       Ha kul och kom ihåg att du lär dig för livet. Dina förberedelser är inte bortkastad tid, hur det än går på provet. Att utveckla logiskt tänkande, ordkunskap och läsförståelse kommer du att ha nytta av i många år framöver!

Lycka till!